Värdefullt växande

De vackra vakteläggen som serveras på Upper House är inte bara ekologiska. De ger också nya chanser i livet för Dan, Anki och alla de andra på Björlanda Prästgård – gården vars främsta uppgift är att ge människor ett sammanhang i en utvecklande miljö.

Det här reportaget skulle bara kunna handla om alla fina produkter som odlas på Björlanda Prästgård. Om de över 200 tomatplantor som ger solmogna tomater direkt till frukostbordet på Upper House på Gothia Towers. Eller alla de sorters ätliga blommor som varsamt odlas i örtagården, bakom handflätade pilstaket i skydd från västanvindarna. Om gårdens egna äppelodlingar som nu skördas som bäst för att ge must till Upper House Dinings fördrinkar eller om brysselkålen, morötterna och vitlöken. Om hur köksteamet på stjärnkrogen varje vår är med och planerar vilka grödor som ska odlas, ekologiskt så klart och bara några kilometer bort från stan.

För att inte tala om alla vaktlarna och hönsen, vars goda ägg blivit favoriter hos både frukost- och middagsgäster.

Men bakom vakteläggen, tomaterna, äppelmusten och brysselkålen finns också en annan verklighet. Och stolthet.

Björlanda Prästgård ligger på landet utanför Göteborg, med åkrar och hav i blickfånget. Här är det tyst, sånär som på hönsens kackel och människoröster. Det är snart elvakaffe i gula huset och några av gårdens praktikanter är på väg dit. En höna har lagt sig tillrätta i en plåthink, några andra höns går runt i rabatterna.
– Ja, här är höns överallt, säger Christina Berntsson, ansvarig för gården och handledare åt praktikanterna som arbetar här.

Björlanda Prästgård drivs av Göteborgs Räddningsmission, en ideell organisation som arbetar utifrån visionen att varje människa har rätt till ett värdigt liv. Ett av organisationens verksamhetsområden är arbetsträning. Till Björlanda Prästgård kommer människor som varit arbetslösa länge eller som av andra anledningar behöver hjälp att komma tillbaka till en fungerande vardag. I dag har omkring trettio personer praktik på gården.
– Här mår människor bra. De får vara nära naturen, de får ett sammanhang och konkreta arbetsuppgifter. Det är något med odling, med att så frön och se dem gro och sedan skörda, säger Christina Berntsson.

På Björlanda Prästgård finns också ett kök som gör catering och lagar soppor till hemlösa, stuguthyrning samt konferensmöjligheter. Hållbarhetsgruppen på Gothia Towers och Svenska Mässan har till exempel sina konferenser här.

nyhet-bjorlanda-prastgard-900x450
Christina Bengtsson är ansvarig för Björlanda Prästgård som drivs av Göteborgs Räddningsmission. Hit kommer personer som varit arbetslösa länge eller som av andra anledningar behöver hjälp att komma tillbaka i en fungerande vardag.

Dan Larsson har varit på Björlanda Prästgård i åtta månader. Hans yrkesliv fick en oväntad vändning när han vid 59 års ålder blev arbetslös. Efter tre år som arbetslös varvat med olika åtgärder, fick han komma till Björlanda Prästgård.
– Här får jag göra nytta och jobba med händerna. Jag känner mig behövd och har fått riktiga rutiner. Dessutom är det här en barndomsdröm som går i uppfyllelse, för jag växte upp på en gård, säger Dan Larsson.

Han rycker in där det behövs. Om det så är att mata höns, laga staket eller rensa ogräs. Han tycker om att vara ute och jobba. Anki Eriksson fick en fast anställning på gården efter en kort praktik. Nu bor hon i en lägenhet på gården och ser till att höns och vaktlar blir matade och ompysslade även på helgerna.
– Det är helt fantastiskt här. Jag älskar både lantlivet och gemenskapen, säger Anki Eriksson.

Hon har ett särskilt gott öga till vaktlarna, som bor i den ”röda stugan”, ett litet hus som är inbyggt i gårdens stora lada.
– Deras ägg är rena mirakelmedicinen. De är mycket nyttigare än vanliga ägg, säger hon.

Vaktlarna lägger äggen på det halmbeströdda golvet och gräver sedan ner dem, så det gäller att gå försiktigt för de är svåra att se. Anki Eriksson plockar uppemot 80 vaktelägg varje vecka till Upper House.

Varje onsdag går en bil med vakteläggen, nyskördade grönsaker och 600 hönsägg från Björlanda Prästgård till Gothia Towers. Där tas de varsamt om hand av personalen i köket på Upper House.

nyhet-bjorlanda-prastgard-vaktelagg-900x450
Anki Eriksson ser till att höns och vaktlar blir matade och ompysslade. Varje vecka plockar hon uppemot 80 vaktelägg som skickas till Upper House Dining på Gothia Towers. Restaurangen fick i år sin första stjärna i Guide Michelin.

Det är förmiddag och frukosten har just serverats. Frukostvärdarna dukar av och ställer samtidigt i ordning borden för kvällen. Nya gråa, stärkta dukar får en extra omgång med ångstrykjärnet. Glasen kontrolleras och besticken putsas för säkerhets skull en gång till.

Här lämnas inget åt slumpen och Upper House Dining fick också sin första stjärna i Guide Michelin i februari i år. När alla råvaror är på plats inför kvällen, bestäms menyn. Vakteläggen från Björlanda Prästgård serveras på en av aptitretarna, brysselkålen blir perfekt till en av fiskrätterna. Hönsäggen och tomaterna sparas till frukosten.
– Det är fantastiskt fina produkter, men också så mycket mer. Har man sett arbetet därute och hur människor fått en möjlighet att komma tillbaka till ett meningsfullt liv, gör det gott också i själen, säger Krister Dahl, executive chef för alla restauranger i Gothia Towers.

Han har själv gått in som volontär ibland och serverat frukost på Räddningsmissionens kafé, dit Svenska Mässan och Gothia Towers också skänker överbliven mat, till exempel kalla smörgåsar.
– Den tacksamheten och uppskattningen jag möter där bär jag med mig i flera dagar. Att se hur mycket  den maten, som annars skulle kastas, betyder för dem som kommer till kaféet säger Krister Dahl.

Genom samarbetet med Björlanda Prästgård kan det sociala ansvaret gå ännu längre, menar Krister Dahl. Här blir det ett samarbete ”på riktigt”, som innebär att människor får en meningsfull sysselsättning samtidigt som köket på Upper House får ekologiska råvaror odlade efter alla konstens regler.

nyhet-krister-dahl-biodlare-900x900
På Gothia Towers tak finns Krister Dahls stolthet – två bikupor med cirka 100 000 bin. 40 kilo honung per år producerar de KRAV-märkta insekterna. Stadsmiljön passar bin utmärkt då variationen av växtlighet är större än på landet.

I december varje år åker kockarna på Upper House Dining ut till Björlanda Prästgård för att diskutera vilka grödor som ska odlas. Allt odlas på beställning utifrån vad restaurangen vill ha. Det brukar bli mycket tomater och rotfrukter, brysselkål, vitlök och rabarber. Det mesta odlas i trädgårdslanden utomhus, men här finns också växthus till de lite känsligare plantorna.
– Att vara delaktig och se något gro från frö till skörd är en speciell känsla. Både för dem som jobbar därute och för oss i köket, säger Krister Dahl.

Flera av kockarna på Upper House Dining är odlingsintresserade och för andra säsongen finns det också ekologiska odlingar på taket ovanför restaurangen, 83 meter upp i luften. Här odlas svartkål, bronsfänkål, ätliga blommor, gräslök och andra örter. Regnvattnet samlas upp för bevattning och matavfall från restaurangen läggs på en egen liten kompost, som räcker för att göra odlingarna självförsörjande på växtnäring.

På taket finns också Krister Dahls stolthet – två bikupor med omkring 100000 bin. Honungen används till drinkar, i matlagningen och till teet på frukosten. 40 kilo honung om året produceras från de två kuporna. Bina är KRAV-märkta och flyger till Liseberg eller andra parker runt i staden för att samla nektar från giftfria blommor. Tvärtom mot vad man skulle kunna tro mår bina bra i stadsmiljön med en större variation av växtlighet än på landet.

Krister Dahl vill odla ännu mer på taket i framtiden och ser fram emot att visa runt restauranggäster i en grönskande trädgård med surrande bin. Och samtidigt berätta om tomaterna och äggen från Björlanda Prästgård.
Då kan måltiden bli något mer än bara god mat serverad på en tallrik. Den kan också bli en påminnelse om varifrån maten kommer, vilka som odlat den och att arbetet med de där tomaterna och äggen faktiskt gjort en avgörande skillnad i någons liv.

Text: Anna-Lena Bjarneberg Bild: Stefan Edetoft

Läs mer om Gothia Towers & Svenska Mässans hållbarhetsarbete >>