OS i matlagning: 5-10 oktober

Den 5 oktober startar OS i matlagning i Tyskland. Krister Dahl, Executive Chef hos oss på Gothia Towers, är lagledare för det svenska kocklandslaget som inom några dagar ska försöka att ta OS-guld i matlagning!

Olympiska spelen i matlagning har liksom de vanliga olympiska spelen pågått i över hundra år och hålls vart fjärde år. Men OS i matlagning hålls till skillnad från de Olympiska Spelen alltid i Tyskland.
Sverige är det enda land som vunnit 2 segrar i rad sedan tävlingen grundades år 1900. Och Krister är den ende i världen som har tre OS-guld i matlagning.
Blir det ett fjärde?
– Vi är ett otroligt bra gäng på 11 personer som har ett gemensamt mål – vi är väldigt förberedda och har tränat mycket tillsammans. Så vi satsar på guld men det är tufft med många bra motståndare, säger Krister, som är på plats i Tyskland där förberedelser pågår för fullt.

Att tävla har alltid varit en stor del av Kristers liv, redan 1993 gjorde han sin första tävling och sen 2005 är han lagledare för det Svenska Kocklandslaget. Detta OS blir dock Kristers sista.
– Ja, fast jag kommer jobba vidare som mentor i det nya laget som ska sättas samma efter detta OS. Jag har även fått en förfrågan från WACS (World Association of Chefs Societies) att gå vidare som domare och vidareutveckla de tävlingarna och utbildningar som WACS organiserar. Så det är mycket spännande som väntar, berättar Krister.

Det svenska kocklandslaget började arbeta med menyn till årets OS direkt efter OS-bronset de fick 2008. Efter ett hårt jobb har laget nu arbetat fram vad de tror är en vinnande meny.
Men motståndet är tufft och som alltid när det gäller bedömning är det lite extra svårt att sia om utgången. Vi på Gothia Towers håller alla tummar vi har för att det ska gå bra för vårt svenska landslag och vår Executive Chef Krister!

Här på bloggen kan du följa hur det går för landslaget i Tyskland och hur de har det bakom kulisserna under tävlingens gång.
Du kan även följa Krister på Twitter: @KristerDahl

Fakta Culinary Olympics – OS i matlagning
Sverige tävlar mot 36 nationslag från hela världen under Culinary Olympics. Deltagarna i de olika klasserna kommer från mer än 50 länder, och totalt cirka 1 500 kockar och konditorer är med och tävlar.
Culinary Olympics anordnades år 1900 i Frankfurt för första gången. Sedan dess arrangeras tävlingen vart fjärde år. Sverige är unikt genom att som första nation i historien vinna guld i två på varandra följande OS, och genom att som första nation tävla med ett helt ekologiskt koncept 2004.
Man tävlar i två grenar, ”Kalla bordet” och ”Varmköket.
Sveriges tävlingsdagar har blivit lottade till 7 oktober (Kalla bordet) samt 9 oktober (Varmköket).
– Kalla Bordet består av över 30 rätter och menyer presenterade på ett 12 kvadratmeter stort bord där en stor skulptur i choklad och/eller socker samt ett festfat för åtta personer utgör blickfånget.
Varmköket är restaurangdrift i skarpt läge med 110 gäster i matsalen. En 3-rättersmeny lagas från grunden i tävlingsköket av sex kockar och konditorer på 6,5 timme.
Varje rätt betygsätts på en poängskala från 0-100 poäng, utifrån smak och komposition. Även samarbetet i köket bedöms, något som svenska laget fått väldigt bra betyg på under tidigare OS.
Alla grenar är jurybedömda och i varje jury finns en tysk domare och även domare från övriga världen.
 
Lena Johansson, Gothia Towers