Optisk kommunikation lockar forskare från hela världen

Med optisk kommunikation kan vi lätt koppla upp oss mot månen.
– Men det nya är att tekniken även kan ge stora vinster på korta avstånd, säger Peter Andrekson, professor på Chalmers i Göteborg.
På ECOC, Europas största konferens kring optisk kommunikation, speglas den spännande utvecklingen.

Femdagarskonferensen, sex parallella sessioner med cirka 500 föredrag, samlar forskare från hela världen.
I år hålls den för tredje gången i Sverige, för andra gången på Svenska Mässan. Dessutom blir det en stor utställning i tre dagar, 18–20 september, som väntas samla runt 5 000 besökare.
Mycket kommer att handla om bredband.
– Det vill ju alla ha idag och med en fiberoptisk kabel blir det ännu bredare. Vi har haft en enorm teknikutveckling, säger Peter Andrekson.

Eftersom fiberoptiken inte är strömförande slipper man elektriskt motstånd och värmeförluster. Fibern, gjord av glas, leder istället ljus från en lysdiod eller laser. Signalerna kan skickas mycket långt utan förstärkning.
– I princip handlar det om fönsterglas, men det är så fruktansvärt renat så om det vore havsvatten skulle du kunna se ända till Marianergravens botten, elva kilometer ned, förklarar Per.

På ECOC-konferensen brukar varje år presenteras system med ännu högre prestanda som kan sända ännu mer data, ännu fortare, ännu längre.
– Då talar vi inte om megabyte eller gigabyte utan terabyte, alltså tusen miljarder byte, eller petabyte, en miljon miljarder byte, säger Peter.

Man kan undra vad vi ska ha all denna data till. Den frågan besvaras på ECOC av keynote-speakers från Google och inom astronomi, som dagligen hanterar dessa datamängder.
– Vi får även veta mer om kommande super-HDTV, där det skapas enorma datamängder, speciellt för de som gör själva animeringarna.

Förutom långväga kommunikation skapas nu även lösningar för att kunna använda fiberoptik på korta avstånd, kanske ett hundratal meter eller mindre.
– Det är framförallt intressant i stora kommunikationscenter och datahallar, som t ex Facebooks datacenter i Luleå, där värmeförlusterna är ett stort problem. Där kan fiberoptisk teknik göra en stor skillnad.

 

Fakta/ECOC

Arrangeras: 17–21 september på Svenska Mässan

Startår: 1974

Samlar: 1 000 forskare från hela världen

Antal utställare: ca 300, bl a Ericsson, Siemens, Nokia