Hållbara viner

Helena Andersson, sommelier Gothia Towers & Upper House:

“Med hållbara viner menar jag såklart inte, hur länge vinerna håller när man öppnar flaskan, utan hur de produceras och marken de växer på. Hur behandlar man dem? Är det viktigt? Jag tror det blir viktigare och viktigare.
I Sverige har vi konsumenter höga kvalitetskrav vad gäller vin, och vi kan väldigt mycket om vin om man jämför med andra länder. Det kan vi delvis tacka Systembolaget för, där det är välsorterat och vi har mycket bra vin att välja mellan. Det framgår även nu om vinet är ekologiskt eller biodynamiskt.

På restaurangsidan har vi möjligheten att välja bland ca 200 vinleverantörer som har licens att sälja vin, och här på Gothia Towers jobbar vi hårt med att hitta en bra dynamik med innehållet hos de ca 20 leverantörer som vi valt att arbeta med. När vi söker något nytt är det flera delar som spelar in och just nu är det lilla, det småskaliga som blir allt viktigare. En leverantör som arbetar intensivt med detta som målsättning är Gullberg by Stockwine.

Företaget Gullberg & Gullberg grundades i mitten av 2000-talet av musikbolagsdirektören Stefan Gullberg. Stefans vision att bygga en portfölj av viner med stor personlighet och mycket attityd är något vi bygger vidare på och för med oss in i nästa kapitel. I dag är företaget ett dotterbolag till Stockwine Group AB.
Gullberg by Stockwine har en både lekfull och allvarlig passion för sina goda drycker. En kombination som vi på Gothia Towers känner igen oss i. Christian Lindgren & Fredrik Bengtsson hos dryckesimportören pratar alltid om det “goda” som i småskalighet, ekologiskt och biodynamiskt i deras viner.
Gullberg arbetar med vinleverantörer som är familjevinerier såsom Dominique Cornin i Mâcon, Clos de l´Èlu i Anjou vilka jobbar nära naturen och använder minsta möjliga tillsatser för att bevara det naturliga i vinet. Gullberg har även ett samarbete med ”Premium Estates of Austria” som är en grupp i Österrike som styrs av deras egen Master of Wine, Andreas Wickhoff. I den gruppen ingår producenter som Wieninger, Heinrich, Loimer, Sattlerhof och Gölles. Alla jobbar de för att bevara naturen och att minimera pesticider. Dessa producenter är viktiga för vår restaurang Heaven 23 och dess österrikiska nisch. Mycket har hänt sedan starten av den satsningen 2006, men ett är bl.a. att Heinrich har omvänt alla sina odlingar till biodynamiska. Det lönar sig alltså att jobba långsiktigt.

Det känns att Gullberg by Stockwine främst prioriterar sin viktigaste försäljningskanal, de bättre restaurangerna, och att den lilla vinbonden alltid känner sig trygg i vad företaget besitter i form av kunskap och nätverk bland Sveriges ledande sommelierer. De jobbar med vinproducenter som de under många år skapat starka vänskapsrelationer och en intensiv partnerskapsmodell med – något vi på Gothia Towers känner oss delaktiga i.

Att arbeta medvetet och göra aktiva val kan vi inom restaurangnäringen medverka till en bättre hållbar värld.”

/Helena

 

GBS_JPG-01