Folkuniversitetet startar ny YH-utbildning ihop med bland andra vår Krister Dahl

I höst kommer några av landets mest ansedda krögare att ställa sina kök till förfogande för att lära ut mer om det som blivit något av det viktigaste inom branschen just nu – matlagning med fokus på miljö och hållbarhet.

Trenden är tydlig – restauranggäster värdesätter närodlad, ekologisk och säsongsanpassad mat. Efterfrågan på kockar med dessa kunskaper har exploderat men det är för få som har den erfarenhet som krävs. Därför startar Folkuniversitetet i Göteborg nu yrkesutbildningen ”Kock inom hållbar gastronomi”.

En av initiativtagarna är Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers, och fd lagledare i kocklandslaget. Lik­som andra kollegor i branschen har han stött på svårigheter att rekrytera kockar med den efterfrågade kompe­tensen.
– En utbildning till kockar som kan arbeta med hållbar och ekologisk mat är en nödvändighet för att möta efter­frågan från våra kunder, säger Krister Dahl.

Fredrik Adén, utbildningsledare på Folkuniversitetet, och Robert Säll, Hällsnäs Affärsclub, är övertygad om att utbildningen ligger helt rätt i tiden.
– Intresset för miljö, klimat och ekologiska råvaror växer i takt med skandalerna i livsmedelsbranschen. Livs­medelsproduktionens påverkan på miljö, hälsa och ekonomi är nödvändig kunskap om man som kock vill vara eftertraktad på marknaden, förklarar Fredrik.

De studerande kommer bland annat att få lära sig vad det är för skillnad mellan konventionella råvaror och de som är odlade eller uppfödda mer traditionellt och ekologiskt. Hur man lagar mat som påverkar miljön så lite som möjligt och varför de närodlade, ekologiska grönsakerna smakar och beter sig annorlunda än de som snabbdrivits i växthus.
– En kock måste ha kunskap om varför kött från frigående nötkreatur bara har hälften så stor klimatpåverkan som kött från kreatur instängda i en ladugård och uppfödda på sojabönor, säger Fredrik Adén, som tror att utbildningens platser kommer att fyllas snabbt.

Utbildningens teoretiska delar sker i Folkuniversitetets lokaler i Mölndal. De praktiska delarna sker utbildningskök på Hällsnäs gård i Mölnlycke.

Fakta ”Kock inom hållbar gastronomi”
  • Sista ansökningsdatum: 2013-05-15
  • Utbildningsstart: September 2013
  • Omfattning: 1,5 år, 200 YH-poäng, 75 % studietakt
  • Antal platser: 20
  • Antal veckor Lärande i Arbete (LIA): 9
  • Ort: Mölndal samt Hällsnäs Gård Mölnlycke
Mer information

Välkommen att kontakta Fredrik Adén, fredrik.aden@folkuniversitetet.se

Läs mer om utbildningen på: www.folkuniversitetet.se/yh