Emma tipsar om julens drycker

Glögg, must, mumma och – champagne!
Julen är inte bara matens utan även dryckernas stora högtid.
– Och du kan förhöja smakupplevelsen med små enkla medel, tipsar Emma Ziemann, prisbelönt sommelier på Upper House.

Tipsen kommer inte från vem som helst: i år korades Emma Ziemann, 27, till vinnare av ”Lily Bollinger Award”, motsvarande Årets kvinnliga sommelier i Sverige.
Och hon gillar glögg, kanske den dryck som förknippas mest med julen.
– Speciellt den man gör själv. Gamla recept med kryddor som kanel, nejlikor, kardemumma, stjärnanis – då smakar det verkligen jul, säger Emma.

Men det finns de som tycker att glöggen är väl söt. Ett alternativ är ”glühwein”, den tyska varianten av glögg. Här intill ser du Emmas eget recept.
– En bra bas kan vara amerikansk Zinfandel, ett fylligt rödvin med mycket frukt, tanniner och värmande alkohol, säger hon.

Värms försiktigt, enligt receptet. Men man kan självklart låta blandningen koka en stund om man vill.
– Då försvinner alkoholen. Bra förstås om man vill ha ett alkoholfritt alternativ. Annars kan man värma äppelmust, det är inte alls dumt.

Champagne är ett alternativ till entrédrink.
– Det fungerar alltid, även till julen. Man kan också dricka det genomgående till det mesta av julmaten, om man vill.

Vanligare måltidsdrycker är förstås must och öl.
– Jag är ett stort fan av julmust och den är ju god som den är. Dess maltiga smak smälter väl ihop med julmaten, konstaterar Emma.
– Men Coca Cola fungerar faktiskt också till julmat, liksom många äppelmuster. Systembolaget har flera alkoholfria sorter att välja på.

Julöl tycker hon är ett lite mer komplicerat område.
– Det traditionella mörka julölen passar bra till revbensspjäll och köttbullar, men inte till sill och lax. Då är en ljus lager att föredra. Därför tycker jag att man kan erbjuda sina gäster flera olika sorter.

Ett festligt alternativ är julmumma.
– Det roliga är att man kan sätta sin egen prägel på mumman, ingredienserna kan blandas samman efter tycke och smak.

För att få till en god mumma vill Emma se ingredienser som mörkt julöl, ett ljust öl, julmust eller sockerdricka, portvin eller madeira, gin eller konjak. Självklart kryddat med kardemumma (annars smakar det ju inte mumma!).
– Tricket är att alla ingredienser ska hålla samma temperatur när man blandar ihop dem. Man bör också tänka på att blanda mumman strax innan gästerna kommer, då finns skummet och kolsyran kvar.

 

Emmas snabblagade glühwein:

15 cl Zinfandel (rödvin)
3 cl Cointreau (apelsinlikör)
1 cl Galliano (vaniljlikör)
1 kanelstång
1 skiva apelsin
3 nejlikor
Blandas och värms försiktigt.