Biodling på Upper House tak

Där man minst anar det, högst upp på Gothia Towers mittersta tak, ovanpå Upper House – finns Sveriges högst belägna biodling.
Här finns 2 bikupor som en del i en grönskande köksträdgård.

Det var förra sommaren som Gothia Towers och Upper House fick närmare 60 000 nya medarbetare. Och nu, efter vintervilan, börjar det att surras för fullt här igen. Egentligen har de inte vilat. När det blir höst och det inte finns mer nektar och pollen att samla in så grupperar bina sig i en klump, ett stort klot, för att hålla värmen över vintern med drottningen i mitten. Bina turas om att vara ytterst så värmen blir rättvist fördelad mellan arbetarbina – de har ett klurigt sätt att hålla ordning på klotet så det hela tiden är i rörelse.
På våren, när det börjar finnas nektar och pollen att samla in, startar bisamhället upp igen.

Uppe på taket på Upper House är bina i full gång – när vädret tillåter. Närmare 30 000 bin är då på jakt efter nektar och pollen – till midsommar förväntas biantalet i Upper House 2 bikupor bli 120 000-160 000.

Bikupor på taket är  Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers, idé.
– Av flera orsaker. Vi arbetar med närproducerade och lokala råvaror och det är häftigt att kunna erbjuda våra gäster honung till sin ost direkt från en vaxkaka från våra egna bin, från taket ovan dem. Vi har honung till vår matlagning och även som smaksättning till vår egna öl vi håller på att arbeta fram, säger Krister.

KRAV-certifierad biodling
Ansvarig för bigården på Upper House är Pär Svensson, hobbyodlare. Till vardags arbetar han som Project Manager, inom produkt- och designutveckling, på Stylt Trampoli. Sedan flera år tillbaka är hans stora intresse bin och biodling.
Pär ansvarar för bigården och dess skötsel och ser till att bina har så goda förutsättningar som möjligt för att frodas och utvecklas. Pär bedriver sin biodling enligt ekologiska principer och biodlingen är KRAV-märkt.

Vad är det bästa med bin?

– Det bästa med biodling är självklart bina! Och inte minst den inblick man får i deras fascinerande samhälle och liv de har. De är rätt otroliga, säger Pär.
I Sverige finns cirka 15 000 biodlare och det är ovanligt att ha bigården så högt upp som den är på Gothia Towers – 83 meter ovan mark.

Påverkas bina på något sätt av höjden?

– Förmodligen väljer de inte så höga platser om de skulle välja själva då de kan påverkas av vinden. Men det är inte så farligt som jag först befarade uppe på taket – tornen runt om mittentornet skyddar en hel del och våra bin har det jättebra, berättar Pär och fortsätter:
– Tvärtom mot vad man kan tro är stan ett väldigt bra ställe att ha bin på. Det är tex inte lätt att hålla en KRAV-godkänd biodling på landsbygden så som vi gör här uppe på Upper House. Stadsmiljön erbjuder förutom giftfria blomster även en variationsrikedom av nektar och pollen som idag är sällsynt på landet och som bina mår väldigt bra av.

 

Inte bara bikupor på taket
Taket på Upper House har inte bara bikupor. Här finns en grönskande köksträdgård där det odlas olika örter och salladsskott, svartkål och rädisor. Och Krister vill ha mer.
– Jag vill taket ska bli en större grönskade trädgård där man även kan visa runt gäster innan måltiden och visa våra bin, örter, blommor och annat som kommer att ingå i middagen senare. Kanske en rundtur till fördrinken, säger Krister.

 

IMG_9085

 

Bina på Upper House – vad händer nu?
Nu på våren har Pär sporadiska besök i bigården för att se till att bina har det de behöver i form av foder och isolerande material för vårvädrets nycker. Därefter kommer Pär mer och mer ofta fram till midsommar för att utvidga boutrymmet allt eftersom samhället växer till sig.
Augusti månad innebär tillvaratagande av all honung och sen sker invintringen i september, oktober där de små liven får sockerlösning och boutrymmet kontrolleras och behandlas mot eventuell skadekvalster.
Bina börjar redan nu på våren att producera honung för att använda själva. I maj månad kan Upper House börja ta av överskottet som blir.

 

Bi-fakta

  • Alla honungsbin är eusociala (fortplantningen sköts av bara en eller några få individer i ett samhälle), kolonibildande djur med ett system av tre kaster: Drottningar, drönare och arbetsbi.
  • Honungsbiet har funnits på jorden i bortåt 50 miljoner år (människan har funnits i cirka 50 000 år).
  • Ett bisamhälle kan bestå av 60-80 000 individer.
  • Bina måste flyga 2 varv runt jorden för att få ihop nektar till ett halvt kilo honung.