Konsten att sabrera

– perfekt till nyårsaftons festligheter (trots sommarinspirerat foto)

Konsten att sabrera en flaska Champagne har under de senaste åren gått ifrån något nästintill mytomspunnet till vad som i det närmaste kan liknas vid en folksport. Detta är inte alldeles konstigt då det är både enkelt och uppfattas som någonting festligt.

För att sabrera en flaska mousserande vin krävs egentligen inte speciellt mycket, efter att du har läst den här texten är vi övertygade om att du kommer att kunna bege dig ut och börja öva.

Lite historik
Vad är då det här med att sabrera? Att sabrera, (jmf. Sabre vilket betyder sabel på både franska och engelska), innebär kort sagt att hugga halsen av en flaska med ett blankt vapen. Det historiska ursprunget är oklart, men det verkar finnas en enighet i att det uppstod i det franska vindistriktet Champagne strax efter år 1800. En av de vanligaste sägnerna gör gällande att Madame Veuve Clicquot gav ett antal flaskor Champagne till några franska officerare som försvarat hennes ägor mot anfallande trupper. Officerarna ska då ha huggit halsen av flaskorna med sina sablar då de red iväg för att halsa dessa under ritten. Ett sätt att konsumera sabrerad Champagne som kan betraktas som direkt olämpligt.
En annan teori gör gällande att det skulle vara en variant av Tsarens skål. I slutet av Napoleonkrigen fördes strider mellan Napoleons trupper och ryska kosacker i och omkring staden Reims i Champagne. Traditionen bjöd att man efter att ha skålat för Tsaren skulle kasta glaset i backen, lite som ett grekiskt bröllop. Själva tror vi gärna att törsten är alltings moder, en enkel förklaring skulle då vara att man försökte med sabeln eller liknande helt enkelt därför att korken satt fast i flaskan.  Oavsett vilken teori, här redovisad eller inte, som är sann så är vi relativt säkra på att tidsperioden torde stämma.
Det var först en bit in på 1800-talet som glaset i flaskorna var så pass stabilt och säkert så att man kunde utföra en sabrering med någorlunda säkerhet. En annan sak som påverkade säkerheten med tidiga sabreringar var den osäkerhet i tryck som förelåg. En bra bit in på 1800-talet sköttes arbetet i Champagnes källare av arbetare iklädda tjocka skinnförkläden för att skydda sig mot exploderande flaskor. Något som skördade ett antal dödsoffer årligen. Dessa förhållanden förbättrades i och med att André Francois på 1830-talet uppfann ett mätinstrument som kunde avgöra hur mycket socker som fanns i vinet efter första jäsningen. På så sätt kunde man avgöra hur mycket socker som kunde tillföras inför andra jäsningen utan att trycket skulle bli alltför högt.
Även agraffen, grimman av metall, som håller korken på plats är en senare uppfinning. Den patenterades av Adolphe Jacquesson först år 1844. Innan dess hölls korken på sin plats av ett sinnrikt knutet snöre. För övrigt en teknik som fortfarande nyttjas på vissa håll. Det finn naturligtvis en möjlighet att konsten att sabrera helt enkelt kom till då någon var oförsiktig när snöret skulle skäras av.

Hur gör man då?
Det hela är ganska enkelt, det är bara ett fåtal saker att hålla koll på. När du ska sabrera en flaska Champagne eller mousserande vin rekommenderar vi att du väljer ett vin gjort enligt champagnemetoden, méthode classique. Dvs. ett vin som har fått andra jäsningen på butelj och därför generellt har ett tryck på mellan 5-6 bar. Utöver Champagne gäller detta t ex Cremant för andra franska ursprung än Champagne, Cava från Spanien likväl som en hel del viner från nya världen. Är du osäker kan du alltid kolla med ditt systembolag. De flaskor du vill sabrera ska alltid vara mycket väl kylda, själv rekommenderar jag alltid att vinet legat i kylen åtminstone över natten, och stillsamt hanterade. Min upplevelse är att viner som stressats till kyla beter sig klart mer instabilt. Utöver själva vinet kan det vara lämpligt med ett verktyg, sabel eller annat. Ju mer du har tränat desto fler idéer kommer du få. Själv sabrerar jag i dagsläget gärna med foten på det Champagneglas jag sedan ska dricka ur. Då krävs dock lite övning. Motsatt sida eggen på en vanlig brödkniv kan annars fungera alldeles utmärkt. Utöver detta kan det vara bra med en handduk eller linneservett om man behöver torka av flaskan och eventuellt en handske i skinn om man vill vara extra säker. I övrigt bör du ha tillgång till en plan yta, gärna ett bord, att ställa flaska på innan du ska sabrera och en fri yta åt det håll du avser rikta ditt ”skott”. Helst inte en gräsmatta då det blir svårt att hitta en brun kork omgiven av grönt glas just på det underlaget.

Då kör vi! (På egen risk).

  1. Var nykter.
  2. Placera din kalla flaska, din handduk och din sabel på bordet.
  3. Ta bort folien som täcker kork och grimma på flaskan, om så behövs torka av flaskan.
  4. Ta på handsken på vänster hand, förutsatt att du är högerhänt. (Valfritt).
  5. Fatta tag om flaskan med din vänstra hand på så vis att vänster hands tumme sätts ovanpå korken och resten av handen sluter om överdelen av flaskans hals.
  6. Med höger hand lossa grimman försiktigt, du kommer att märka om korken vill ge sig iväg, ta av grimman och sätt tillbaks din vänstra hand.
  7. Om du inte gjort det innan; se till att eventuell publik står motsatt det håll du har för avsikt att sikta åt och på visst avstånd.
  8. Sök på flaskan efter den söm som går längs med flaskan på båda sidor. Där sömmen möter falsen, den nedre utskjutande delen av glas under korken, är flaskans svagaste punkt. Det är där du ska träffa.
  9. Lägg flaskan i din vänstra hand med ca 45 graders lutning ifrån dig utan att klämma åt med handen och med ena sömmen uppåt. Håll ut handen, lås inte armbågen vid kroppen.
  10. Lägg sabeln mot flaskan med ca 45 graders lutning mellan bladet och flaskan.
  11. Låt bladet löpa längs med flaskan i en jämn rörelse. Du behöver inte använda någon vidare kraft. Det viktiga är att ”slå igenom”, dvs. stanna inte upp vid träffen. Hugg inte, bara att låta klingan löpa.
  12. Var försiktig med den sabrerade flaskan, kanten är mycket vass.

Lycka till!