Emma tipsar om Beaujolais

Höstgrytor och älgstek i all ära. Mat som skriker efter ett mustigt rött med tanniner som river och alkohol som värmer. Men den dunkla årstiden med regn och rusk är så mycket mer i vinvärlden än kraft och bombastiska aromassociationer. Tredje torsdagen i november, klockan 12:01 släpps årets omgång med Beaujolais Nouveau. En hypad vuxensaft med några av vinhistoriens mest galna anekdoter knutna till sig, ett godisdoftande vin som knappt jäst färdigt, känt för att under 80-talet skickades med helikopter ut i världen för möjliggöra att få vara först med att dricka årets första Beaujolais.

Personligen är jag för alla högtider kopplade till mat och dryck, finns det en dag för Beaujolais Nouveau så är det klart att man bör sippa i sig lite. Men jag tar framför allt tillfället i akt att lyfta blicken från hallonsaften och flagga för regionens riktiga guldklimpar, för de är många och ack så användbara!

Vi får börja med att prata om varför vinerna från Beaujolais skiljer sig så åt sinsemellan. Beaujolais Nouveau är ett extremt ungt vin gjort med framställningsmetoden kolsyrejäsning. Tricket är att stänga in hela druvor i slutna fat, tillslut mosas de nedre lagret med druvor av tyngden och en jäsning inleds. Utöver alkohol bildas också koldioxid, denna är tyngre än syre och kommer därför att täcka druvorna. Utan syre kommer druvorna brytas ner inifrån och färg och för tekniken speciella smaker frigörs. Avbryter man processen innan tanninerna som sitter i druvans yttre skal frigörs så får man ett färgintensivt vin, men med mjuk karaktär. Och fort går det, från skörd till färdigt vin tar det endast ett par veckor.

Vinet saknar dock den komplexitet och struktur som ger vin lagringspotential. En stark rekommendation är att konsumera ett sådant här vin inom ett par månader efter buteljering för att bäst njuta av dess fräschör.

Det är också vanligt i Beaujolais att man blandar ovan metod med att druvorna sedan får jäsa på vanligt vis. Då får man snäppet mer karaktär och struktur. Parallellt med dessa metoder görs viner helt med vanlig jäsning. Det används både tillsatt och naturlig jäst, ekfat och ståltankar, konventionella odlingsmetoder och mer biodynamiska och organiska inriktningar. Det händer mycket i Beaujolais! På få ställen i vinvärlden har man en så stor diversitet på så liten yta som här.

Påminner om pinot noir
Sammanfattningsvis är i vilket fall 99% av Beaujolais viner gjorda på gamay (den sista procenten är vitt på chardonnay). Detta är en druva som i regel ger lätta till medelfylliga viner med stor fruktighet, lätta till medelhöga tanniner och frisk syra. I de bästa fallen påminner de mycket om pinot noir med en intressant kryddighet och de enklare fallen har mer saftiga inslag. Beaujolais är en stor region i sydligaste Bourgogne. I hjärtat av Beaujolais hittar man det område som man kallar Village, byarna, och här produceras aningen mer koncentrerade viner. Viktigast ur kvalitetssynpunkt är dock de 10 cru:er som till ytan endast utgör ett par fjuttiga procent av regionen, men som vunnit vinvärldens hjärtan. Här görs karaktärsfulla, men läckert lättdruckna viner som på både ett intressant och karaktärsfullt sätt visar på de olika terroir och vinmakarprofiler som trakten ställer till förfogande.

Letat efter ett rött alternativ till fiskrätterna men tröttnat på pinot? Det här är vinet för dig. Med sina mjuka tanniner, friska syra och klara fruktighet är gamay ett lysande alternativ till såväl heta rätter som lättare mat eller det blandade buffébordet. På Thanksgiving är Beaujolais den självklara kombinationen till kalkon och pumpa, men för all del, kyckling och rotfrukter passar minst lika bra.

Höj ett glas Nouveau för skojs skull den 17 november, men se till att ha ett par flaskor mer seriös Beaujolais hemma för resten av året, det finns alltid tillfälle för en läcker gamay!

Tips:
Georges Duboeuf, Beaujolais-Villages 2014, Nr 5003, 79:-
Louis Jadot, Chateau des Jacques Moulin-à-Vent 2010, Nr 71804, 179:-
Jean Foillard, Morgon Côte du Py 2014, Nr 95111, 269:-

Hälsningar Emma

Emma Ziemann är sommelier på Upper House Dining och i september tidigare i år vann hon Lily Bollinger Award och blev Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2016.
Läs mer om Emma här >>