Årstid för rosévin

Helena Andersson, sommelier på Gothia Towers och Upper House, berättar om hur man tillverkar och tipsar om roséviner:

Helena Andersson
Helena Andersson

 

“Just nu är det rosévinstider! Solen tittar fram och man blir läskad av att sitta och njuta av ett glas rosa vin. Just det, det är ju faktiskt så att det vin som vi kallar rosé aldrig benämns just rosa vin. Ord som är mer populära och säljande är rosado, rosato och blush. Ibland används ordet ”pink” men det är flaskan i sig som ger oss indikationen att vinet är rosa.

Rosé kan göras på tre sätt.

Dra ifrån (drawning off)

Detta är den mest använda metoden. Det går till så att tanken fylls med avstjälkade, krossade blå druvor. Man tillsätter lite svavel. Efter 6-48 timmar drar man ifrån den mer eller mindre färgade jucien från skinnen och kärnorna. Längden på kontakten med skalen avgör hur mycket färg man får på vinet. Detta sker i tankar som är temperaturkontrollerade. Ju kallare det är, ju mer frukt och aromer bevaras. Ju varmare det är desto mer färg får man ut.
Vinet behandlas sedan som vitt vin, och jäses i kall temperatur, ca 15- 20 grader. Efter det färdigställs den alkoholiska jäsningen. Vill man ha ett mjukare vin så genomförs också den malolaktiska jäsningen, då den friskare äpplesyran omvandlas till den mjukare mjölksyran.  Sedan klaras vinet och buteljeras.

Man använder denna metoden bland annat i Anjou i Loiredalen och i Bordeaux för Clairetviner och på den franska rivieran Côtes de Provence.

Direkt press (direct pressing)

Här pressar man röda druvor direkt efter skörd. Färgen extraheras snabbt från skalen. Man måste pressa försiktigt så att inte man pressar ut de bittra tanninerna i skalen och framför att inte pressar kärnorna. Resultaten blir ett tunt rosa vin. Exempelvis i Languedoc i södra Frankrike används denna metod.

Blanda (blending)

Man blandar helt enkelt rött och vitt färdigt vin. Den enda region i Europa som tillåter detta är Champagne. Men det är tillåtet i Nya världen, så som Nya Zeeland, Chile och Sydafrika.

Saignée (blöder)

Man låter gravitationen pressa de blå druvorna, som är tänkt som rödvin. Det första som pressas ut tömmer man som tar med sig den färg som blöder ut ur skalen på vägen. Detta buteljeras som rosé. Resterande vin ligger kvar och jäser till ett rött vin.

 

Tips på rosévin att njuta av på vår Italienska restaurang Incontro:

  • Etna Rosato, Girolamo Russo, Sicilien 2013 (650 kr)
  • Parüss, Vino Rosato, Armando di Parusso, Piemonte 2012 (495 kr)
  • La Cappucina Rosé, Veneto 2014 (365 kr)

Vill du veta mer så har Gothia Towers Roséprovning den 21 maj >>

 

Läs nedan om ett mycket intressant rosévin som återfinns på Heaven 23!”
Maximilian Backman, från Theis-Vine, berättar:

“Kära läsare,

Mitt namn är Maximilian Backman och jag är utbildad sommelier och har jobbat inom restaurangbranschen sedan jag var 13 år. Idag är jag anställd hos en vinimportör som heter Theis-Vine där jag är försäljningsansvarig för västra Götaland-regionen.

Theis Vine grundades 1994 och ägs av John Krøigaard-Larsen. Vårt huvudkontor, vinbutik samt centrallager ligger i Skovlunde strax utanför centrala Köpenhamn. Här har vi en lageryta och butik som spänner över 3000 kvadratmeter varifrån vi dagligen levererar vin och sprit till kunder världen över.

Kärnan i Theis Vine är den ständiga och kompromisslösa jakten på de bästa vinerna och de bästa producenterna i varje region oavsett vilken del av världen det rör sig om.
Med kvalitet som främsta ledstjärna har Theis Vine etablerat sig som en av de ledande agenturerna för kvalitetsviner och lyckats åstadkomma ett imponerande urval från några av de bästa producenterna i sin portfölj. Vårt unika och dynamiska urval tilltalar kunder över hela världen.

Verksamhetens ursprungliga syfte var att bli Danmarks ledande försäljare av vin från Bourgogne, huvudsakligen inriktat på små domäner med hög kvalitetsnivå och ett genuint uttryck av personlighet och terroir. Detta mål har vi idag nått och det är också något vi ständigt strävar efter att upprätthålla. Handeln med viner från Bourgogne utgör fortfarande en stor del av Theis Vines verksamhet. Idag är vi en av Danmarks absolut största importörer och det Svenska bolaget växer för varje år då efterfrågan av våra viner bara ökar.

Då sommaren är på intåg och grillarna redan har börjat andvändas flitigt så skulle jag vilja ta tillfället i akt att föreslå ett gott rosévin som passar både till mat och till att avnjutas riktigt kallt på en härlig klippa i goda vänners lag.

Domaine de Triennes är grundat 1989 av dem två barndomsvännerna Jacques Seysses, och Aubert de Villaine. Dessa två herrar är inte vilka vinmakare som helst utan två av dem mest respekterade och kända vinmakarna från Bourgogne. Herrarna är nämligen grundarna till Domaine Dujac och Romaneé Conti som producerar några av dem mest magiska och eftertraktade vinerna från Bourgone.

Inte för intet att Triennés rosé blev korat som årets bästa Rosé av Alf Tumble i tv4 Nyhetsmorgon förra året.

Så missa inte chansen att dricka sommaren bästa rosévin med en lång och gedigen historia och tradition bakom sig.

Vinet lanseras i det fasta sortimentet den 8 maj och kommer att ha artiknummer 90543-01

Varma hälsningar
Maximilian Backman
Theis-Vine”

Rose Triennes